#WEEMEMBER: în memoria victimelor Holocaustului

29 ianuarie 2023

La 27 ianuarie 1945, prizonierii lagărului de concentrare din Auschwitz, Germania, au fost eliberați. Această dată a fost aleasă drept Zi Internațională de Comemorare a Holocaustului. Moldova a recunoscut oficial această dată în 2014.

Anul 2022 a fost unul provocator pentru poporul evreu și pentru alte comunități din întreaga lume, iar Moldova nu este o excepție în acest sens. Creșterea antisemitismului și răspândirea negării Holocaustului în online, au creat noi amenințări care necesită acțiuni imediate.

În acest sens, în 2023, Comunitatea Evreiască din Republica Moldova și-a lansat cea mai mare campanie în cadrul Săptămânii de Comemorare a Holocaustului #WEREMEMBER. Peste 100 de evenimente au fost organizate în toată țara: expoziții, mese rotunde și seminare. Au fost demarate și întâlniri organizate de comunitățile evreiești din Bălți, Orhei, Cahul, Tiraspol, Bender, Soroca, Dubăsari și Rîbnița. În Moldova, în cadrul campaniei au participat ambasadori, reprezentanți ai societății civile și politicieni.

Pe 27 ianuarie, președintele Maia Sandu, premierul Natalia Gavrilița, deputați, diplomați și lideri ai organizațiilor pentru drepturile omului au vizitat memorialul „Victimelor fascismului” de la Chișinău. Președintele Comunității Evreiești din Republica Moldova, Alexandr Bilinkis, a spus în discursul său: „Grație evenimentelor, întâlnirilor, relatărilor martorilor oculari, eforturilor de a preveni denaturarea și negarea istoriei, învățăm din trecut pentru a ne proteja viitorul”. Domnul Bilinkis a participat și la mitinguri memoriale la Tiraspol și Bender.

Punctul culminant al campaniei #WeRemember din acest an a fost proiectarea sloganului campaniei pe clădirea Parlamentului Republicii Moldova.