Summitul Primarilor pentru Combaterea Antisemitismului

01 decembrie 2022

În perioada 30 noiembrie și 1 decembrie, Atena a găzduit un summit al primarilor și șefilor administrațiilor orașelor din 23 de țări, dedicat combaterii antisemitismului. Scopul principal al evenimentului este schimbul de opinii și experiență în combaterea intoleranței și antisemitismului în orașe.

Printre participanții la eveniment s-au numărat președintele Greciei, Ekaterini Sakellaropoulou, primarul Atenei, Costas Bakoyannis, primarul New York-ului, Eric Adams, Reprezentantul Special al Guvernului României pentru Prezervarea Memoriei Holocaustului și Lupta împotriva Antisemitismului, Alexandru Muraru. Chișinăul a fost reprezentat la summit de către primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban.

Comunitatea evreiască din Republica Moldova, reprezentată de directorul organizației Aliona Grosu, a fost invitată să participe la eveniment de către Center for Jewish Impact.

Participanții la summit au vizitat memorialul victimelor Holocaustului, unde au adus un omagiu în memoria tuturor celor care au murit și au suferit în acea perioadă tragică a istoriei. De asemenea, participanții au vizitat și sinagoga Beth Shalom din Atena.

La finalul summit-ului, a fost semnată o declarație comună, în care participanții la conferință s-au angajat în cooperarea în  toate domenile enunțate.

Summit-ul primarilor împotriva antisemitismului are loc pentru a doua oară. În 2021, evenimentul a avut loc online, la inițiativa primarului din Frankfurt. Evenimentul găzduit de Primăria Atenei, a fost susținut de Mișcarea de Combatere a Antisemitismului, Federațiile Evreiești din America de Nord (JFNA), Centrul pentru Impactul Evreiesc, comunitatea evreiască grecească, dar și alți parteneri.