Masa rotundă „Memoria Holocaustului – lecții despre trecut pentru un viitor just”

01 noiembrie 2022

Masa rotundă, desfășurată la nivel înalt și reunind peste 70 de participanți din Moldova, SUA, Israel, România, Marea Britanie și alte țări, face parte dintr-o serie de evenimente dedicate aniversării a 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între Republica Moldova şi Statul Israel.

După cum a remarcat în discursul său ambasadorul Israelului în Moldova, Joel Lion, studiul Holocaustului și conservarea patrimoniului cultural și istoric evreiesc este, desigur, cel mai important domeniu de activitate. Totuși, șeful misiunii a subliniat că în condițiile de astăzi este nevoie urgentă de a transpune discuțiile în practică.

Potrivit diplomatului, pentru a preda istoria Holocaustului în școli, este necesar să oferim o oportunitate de a înțelege ce s-a întâmplat, de a demonstra fapte fără distorsiuni istorice: „Trebuie să arătăm că putem accepta paginile negre ale istoriei noastre”. Ambasadorul a spus că vor fi reluate programele educaționale, în cadrul cărora profesorii din Moldova au participat la seminariile organizate în complexul memorial Yad Vashem.

Joel Lyon a evidențiat restituirea drept un alt domeniu important de conservare a patrimoniului: „Vorbind de restituire, nu vorbim de bani, vorbim în primul rând de restabilirea justiției. Dacă, de exemplu, a existat un spital evreiesc într-un anumit oraș, este necesar să-i întoarcem numele pentru ca oamenii să știe că această instituție era evreiască”.

Alexandr Bilinkis a menționat că în Republica Moldova se iau măsuri pentru păstrarea memoriei victimelor Holocaustului prin consolidarea cadrului legislativ și de reglementare, desfășurarea de programe educaționale și instruiri în domeniul cercetării, conștientizării, protejarea patrimoniului și protejarea drepturilor naționale ale minorităților. Toate aceste măsuri se bazează pe recomandările ONU, OSCE, Consiliului Europei și Alianței Internaționale pentru Comemorarea Holocaustului.

Evenimentul s-a încheiat cu organizarea unui tur pietonal al locurilor evreiești din Chișinău.