Muzeu de Istorie a Evreilor

31 ינואר 2023

30 ianuarie 2023 a devenit o dată importantă pentru Comunitatea Evreiască din Moldova. La Orhei s-a deschis un muzeu dedicat istoriei evreilor. Se află într-o fostă casă de rugăciune evreiască, care a fost renovată și transformată în muzeu datorită eforturilor Comunității Evreiești din Republica Moldova.

Orheiul are o istorie evreiască bogată. La începutul secolului al XX-lea, 65% din populația acestei așezări era compusă din evrei. Mulți dintre ei au jucat un rol semnificativ în dezvoltarea orașului și a regiunii.

În timpul Holocaustului, mii de evrei au fost trimiși în ghetou, apoi deportați în lagăre în Transnistria. Mulți au fost și împușcați.

La deschiderea muzeului au ținut discursuri, inițiatorul proiectului, Președintele Comunității Evreiești din Moldova, Alexandr Bilinkis, Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, Directorul Agenției Relații Interetnice, Dmitri Moruz, Ambasadorul SUA în Moldova, Kent Logsdon, precum și Directorul regional al NATIV în Ucraina, Moldova și Europa de Est, Mark Dovev.

Alexandr Bilinkis consideră că muzeul va fi o mărturie a istoriei și realizărilor comunității evreiești din Orhei și va servi drept exemplu pentru păstrarea moștenirii evreilor din țară. Conform tradiției evreiești, Alexandr Bilinkis a deschis muzeul cu instalarea unei mezuze la intrare.