La 6-8 aprilie 1903 (19-21 aprilie, conform calendarului pe stil nou), la Chișinău, a avut loc un eveniment tragic - Pogromul evreiesc. În acele timpuri, în capitala Basarabiei, gubernie a Imperiului Rus, locuiau 110 mii de persoane, dintre care 50 de mii erau evrei. Mai departe...
#WEREMEMBER
Pogromul de la Chișinău (Kishinev) din 1903
La 6-8 aprilie 1903 (19-21 aprilie, conform calendarului pe stil nou), la Chișinău, a avut loc un eveniment tragic - Pogromul evreiesc. În acele timpuri, în capitala Basarabiei, guberniei a Imperiului Rus, locuiau 110 mii de persoane, dintre care 50 de mii erau evrei.
Principalii incitatori ai Pogromului au fost negustorul Gheorghii Pronin și autorul ziarului “Bessarabeț”, editorul Pavel Crușevan. Ziarul său a publicat un articol provocator cu o calomnie sângeroasă împotriva evreilor. În acesta se vorbea despre un copil de 14 ani, Mihail Rîbacenko, care a fost găsit mort la Dubăsari, sugerîndu-se ca a fost omorât în cadrul unui ritual iudaic. Ancheta însă a confirmat că adolescentul a fost asasinat de rude.
Pogromul a început de Paștele Ortodox, în data de 6 aprilie. Autoritățile de atunci, poliția și armata, nu au intervenit întru stoparea acțiunilor violente. Se cunosc doar cazuri, în care evreii au primit ajutor de la locuitori ai Chișinăului. Oamenii îi ascundeau în casele lor. Ajutorul a acordat evreilor a fost susținut de primarul de atunci al capitalei - Karl Schmidt și inginerul Mikhail Chekerul-Kush - liderul pompierilor voluntari.
În seara zilei de 7 aprilie, după ce au primit un ordin de la Sankt Petersburg, poliția și armata au oprit atrocitățile. În cursul Pogromului au fost asasinați 49 de evrei, printre care cel mai mic avea doar un an și trei luni. Aproximativ 500 de persoane au fost rănite, 2000 de familii evreiești au rămas fără adăpost și 1500 de prăvălii și case ale evreilor au fost ruinate.
Peste 800 de pogromişti au fost reţinuţi la Chişinău, majoritatea au fost amendați, iar cei condamnați trebuiau să ispășească pedeapsă cu închisoare de la șase luni la șapte ani. Presa internațională a publicat mai multe informații cu privire la Pogromul de la Chișinău (Kishinev). Acest eveniment cumplit, la fel ca și alte zeci de pogromuri din regiune, a devenit precursorul Holocaustului.